dilluns, 14 d’abril del 2014

La proclamació de la República a Mataró - Tot el que va passar del 12 al 16 d'Abril.

 La proclamació de la República a Mataró

A les eleccions municipals del dia 12 d'Abril, a Mataró s’hi van presentar dues candidatures, la candidatura Republicano-Socialista formada per tres partits, Esquerra Republicana per Catalunya, Acció Catalana Republicana i l’Agrupació Socialista, filial del PSOE a Mataró. L’altra candidatura era l’Administrativa, formada per polítics i personalitats mataronines de caire conservador que molts d’ells havien format part dels ajuntaments de la Dictadura de Primo de Rivera. Al final la victòria va ser per la candidatura Republicano-Socialista. Hem de dir que aquest triomf a casa nostra, com a bona part de Catalunya, per part de les coalicions d’esquerres va ser gràcies al recolzament de sota mà de la CNT.

El dia 14 d'Abril, aproximadament cap a les cinc de la tarda, els regidors escollits el 12 d'Abril a les eleccions municipals de Mataró acompanyats d'una gran massa de ciutadans entraren a l'Ajuntament dirigint-se al saló de l'Alcaldia on foren rebuts per l'alcalde Enrique Arañó, el primer tinent alcalde, el senyor Capell i altres regidors.
El Dr. Lluís Viladevall, president d'Acció Catalana informà al senyor Aranyó que havent-se proclamat la república a tota Espanya havien estat traspassats els poders als nous Ajuntaments, invitant a l'alcalde que fes el traspàs d'aquest poder. El senyor Arañó contestà de seguida que tota la vida havia estat demòcrata i que amb gust faria aquest traspàs ja que aquesta era la voluntat del poble.
Seguidament, els nous regidors es traslladaren al saló de sessions per sortir al balcó on onejaven les banderes catalana i republicana.

El regidor Jaume Comas dirigí unes paraules al poble que s'aplegava a les portes del consistori donant compte que havia estat proclamada la República, recomanant seny i cordura, afegint que creia que de l'alegria per l'adveniment de la República n'havien de participar els obrers i per això demanava que amb el major ordre abandonessin el treball.
El Dr. Viladevall també dirigí la paraula al poble per a assabentar el que havia ocorregut i la proclamació de la República Catalana, fent avinent que per damunt de tot havia d'haver-hi l'amor a Catalunya.
El senyor Recoder afirmà que una victòria obtinguda a les urnes havia de considerar-se com una victòria civil i que el poble havia de donar mostres de seny i capacitat per a sostenir la República.
El senyor Josep Abril també dirigí la paraula al poble estacionat davant del consistori recomanant cordura.

Mentre els nous regidors prenien possessió, un bust del Rei fou precipitat des del balcó al carrer. L'Ajuntament republicà es reuní novament al saló de l'Alcaldia.
En circular la noticia d'haver-se posicionat la Casa de la Ciutat els regidors republicans elegits el diumenge passat i haver proclamat la República a Mataró, començaren a plegar els obrers de les fàbriques i la multitud s'aplegava a la Riera davant de l'Ajuntament fins a formar una massa imponent formada per molts milers de ciutadans que victorejaven el nou règim. Dins del consistori l'animació era extraordinària. Els regidors republicans constituïts en comitè revolucionari rebien comissions, es posaven en comunicació amb les noves autoritats barcelonines i transmetien ordres per a l'organització de serveis. Mentrestant, la Banda Municipal es preparava per donar un concert davant la porta principal i s'encenia la il·luminació extraordinària, ensems que s'endomassaven els balcons. La Banda tocà solament «La Marsellesa», els primers compassos de la qual rebuts amb una gran ovació. Repetit l'himne republicà, amb idèntica solemnitat, la Banda tocà «Els Segadors». L'himne nacional català fou igualment acollit amb immensos aplaudiments i repetit entre les aclamacions de la gent. 

A les deu de la nit arribà a l'Ajuntament una comissió del regiment d'Artilleria, de guarnició amb baioneta al fusell i la banda de cornetes, a la nostra ciutat formada per un comandant i dos capitans, a saludar els nous regidors. Els comissionats sortiren al balcó principal entremig d'una tempesta d'aplaudiments. Un dels capitans dirigí la paraula a la multitud i digué en castellà que sentia no poder expressar-se amb català, però que venia a dir que: l'exèrcit es posava al costat del poble en aquest moviment renovador i que a Barcelona l'il·lustre patrici Francesc Macià havia proclamat la República Catalana. Acabà el discurs amb el crit: “Visca l'Estat Català, que fou contestat per unanimitat. El senyor Comas tornà a dirigir la paraula al públic per a anunciar un míting de la CNT que havia de tenir lloc a la Plaça Santa Anna i la Banda tocà l'himne de «La Internacional».

A un quart de dotze de la nit entren al saló de sessions els disset regidors republicans elegits diumenge passat: Joaquim Cabanues, Vicens Esteve, Ramon Cantó, Josep Esperalba, Francesc Anglas, Jaume Llavina, Jaume Comas, Pere Torras, Josep Majó, Agustí Montaner, Josep Rabat, Artur Puigvert, Josep Abril, Jaume Recoder, Francesc Rossetti, Joan Julià i Daniel Barberà. Aquests foren rebuts amb aplaudiments. Cadascú dels regidors van prendre la paraula i tots ells varen ser ovacionats. Cal destacar les paraules adreçades per Josep Abril on afirmà que el que calia era serenitat i civisme i recomanà al poble que no es deixés enganyar pels excitadors de les passions.
A les 12 de la nit d’aquest mateix dia es va constituir formalment el nou Ajuntament de Mataró que va tenir com a alcalde el senyor Josep Abril. La República havia triomfat, i ho havia fet per la via democràtica, el que no havia aconseguit l’aixecament armat d’un any abans a Jaca, ara ho havia aconseguit la voluntat d’un poble. 
 
El dia 15 d'Abril, data del triomf de la República, fou declarada Festa Nacional, motiu pel qual aquest mateix dia ningú va acudir al treball. Els establiments i comerços no van obrir llurs portes inclús els cafès i bars. Les tendes de queviures i comestibles varen tenir obert fins a la tarda.
Durant tot el dia des de primeres hores del matí la gent passejà tranquil·lament comentant l'esdeveniment ocorregut. Al migdia arribà a Mataró el senyor Manuel Serra i Moret, el qual es dirigí a l'Ajuntament i a instàncies del públic va sortir al balcó dirigint la paraula al poble que s'hi agrupava, recomanant que hom es portés amb seny per tal que la República es pogués consolidar sense el més petit desordre.
A la una de la tarda, s'hissà la bandera de la República a la caserna d'Artilleria de Mataró. L'acte es celebrà en presència dels caps i oficials i un escamot que havia presentat armes. El tinent coronel donà visques a Espanya, a Catalunya i a la República Federal, que foren estat contestats per la trops i el públic aplaudí amb eufòria.
A dos quarts de quatre la Cobla Iluro donà una audició de sardanes a la plaça Santa Anna. Nombrós públic va aplaudir «La Santa Espina» i centenars de persones es posaren a ballar sardanes. Al Parc Central una orquestrina tocà diversos ballables.

L'endemà, dia 16 d'Abril, la ciutat va reprendre el seu aspecte normal. No es va registrar cap mena d'incident al llarg de la jornada. 

                                                     El bust del Rei es llança al buit



                                 Josep Abril, amb vestit clar, junt a Francesc Macià el juny de 1931

EXTRET del Diari de Mataró

1 comentari:

  1. Recordar i aprendre dels errors (valorant i estimant els molts encerts republicans).
    Gràcies per la teva contribució.

    ResponElimina